Lue Anun CV  

Elämän eväät

Lapsuudenkotini oli Leppävirralla Kotalahden kylässä. Meillä oli maatila ja opin pienestä pitäen talon töihin. Hiihdin kilpaa, lukeminen ja piirustus olivat tärkeimmät harrastukseni. Isäni kuoli ollessani 11-vuotias.

Lukion kävin Savonlinnan Taidelukiossa. Sen jälkeen menin Alkio-opistoon Korpilahdelle. Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista ja alkiolaisuudesta. Yliopisto-opinnot veivät minut Joensuuhun, missä kotini on ollut vuodesta 1984 lähtien. Opiskelin kulttuurintutkimusta pääaineena kotimainen kirjallisuus. Tein graduni kotimaisista kulttuurikonflikteista otsikolla ”Poliitikot taidearvostelijoina.”

Harrastin opiskeluaikoina kantaa ottavaa katuteatteria. Kiinnostus opiskelija- ja nuorisopolitiikkaan veti kuitenkin yhä lujemmin mukaansa. Toimin opiskeluaikanani sekä keskustaopiskelijoiden että keskustanuorten puheenjohtajana. Nämä rakkaat järjestöt olivat minun poliittinen oppikouluni ja sukellus syvälle Keskustan toimintaan.

Työssä

Työn suhteen olen ollut ”kaikkiruokainen”. Totta kuitenkin on, että suurin osa työurastani on ollut poliittisia tehtäviä. Kansanedustajana olen kuudetta kautta ja ministerin tehtävissä (kunta- ja uudistusministerinä sekä liikenneministerinä) yhdeksän vuotta. Toimin sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana keväästä 2019 alkukesään 2020.
Eduskunnan puhemieheksi minut valittiin 9.6.2020

Takapakkejakin politiikassa on ollut: putosin eduskunnasta 2003. Putoamiseni jälkeen toimin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtajana ja Joensuun Röntgen Oy:n toimitusjohtajana. Nuoruudessani olen työskennellyt mm. lehdistöavustajana, tiedottajana, toimituksessa purkajana, teatterisihteerinä, kulttuurisihteerinä ja apulomittajana lomitusrenkaassa.

Luottamustehtäviäkin on elämän varrella ollut melko paljon. Olen toiminut mm. Joensuun kaupunginvaltuutettuna, maakuntahallituksessa, Kuntaliiton ja Kevan hallituksissa, Keskustan varapuheenjohtajana ja Omaishoitajat ja Läheiset -liiton varapuheenjohtajana.

Rakkainta

Perheeseeni kuuluu poikani Tatu. Asumme Joensuussa, mutta meille molemmille hyvin rakas paikka on mökkimme Höytiäisen rannalla Kontiolahdella. Läheisiäni ovat myös äitini miehineen, veljeni sekä Tatun jo aikuiset sisarpuolet.

Mökin lisäksi minulle hyvää mieltä tuovat kirjat. Nykykirjailijoista pidän mm. Juha Itkosesta, Tommi Kinnusesta, Rosa Liksomista ja Sofi Oksasesta. Jos kotimaisiin klassikoihin mennään, sydämestäni löytyy aina paikka Mika Waltarille ja Väinö Linnalle.

Kuvaisin itseäni, että olen innostunut ja utelias oppimaan uutta. Työssäni olen sitoutunut ja vaadin itseltäni paljon. Iän myötä olen saanut rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä lisää.