15.5.2019

Yllättäen Säätytalolla

Lämmin kiitos äänestäjilleni.
Koen vastuun painavan ja sitoudun kovaan työhön vaalipiirimme ihmisten hyväksi.

Keskusta menetti 18 edustajan paikkaa vaaleissa. Meidän on puolueessa huolellisesti arvioitava tappion syitä ja samalla analysoitava, mitä Suomen poliittisessa kentässä on tapahtunut ja tapahtumassa.

Paluuta vanhaan kolmen suuren puolueen aikaan ei taida enää olla. Meillä on nyt viisi keskisuurta puoluetta, joiden kannatukset sahailevat melko lähellä toisiaan.

Keskustan on oltava rehellinen itselleen, mutta samaan aikaan valmistella tie uuteen. Keskusta ei voi olla sekatavarakauppa kaikille. Meidän on kirkastettava itsellemme ja suomalaisille se, mikä on meidän syvintä ydintä ja mikä erottaa meidät muista puolueista.

Alueellisesti keskittyvässä ja yksilökeskeisessä yhteiskunnassa Keskusta voi olla vahva voima, joka panee hanttiin keskittämiselle ja puolustaa yhteisöllisyyttä ja huolenpitoa kaikista. Keskustan on oltava mieluummin toivon kuin ein puolue.

Keskusta on nyt Säätytalolla hallitusneuvotteluissa. Miten tämä on mahdollista? Itsekin ajattelin vaalien jälkeen, että tietysti menemme oppositioon. Hallitustunnustelijan kysymyksiin Keskusta vastasi varsin tiukasti asettaen kymmenen kynnyskysymystä hallitukseen menolle.

Linjasimme muun muassa, että "Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla." Tärkeää meille on sitoutuminen 75 %:n työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.

Jätimme vastaukset hallitustunnustelijalle juuri ennen vappua. Totesimme, että oppositioon meno on todennäköisä. Viimeisen kahden viikon aikana on tapahtunut monta käännettä. Olemme nyt yllätyksekseni mukana neuvotteluissa. Neuvottelut ovat alkuvaiheessa. Moni asia, kuten hallituskauden talousraami, on vielä auki. Keskustan neuvottelijoiden, joihin itsekin kuulun, on syytä pitää tarkasti mielessään itse asettamamme kynnyskysymykset. Ne ovat vakavalla mielellä asetettu.

Kolumni on julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 15.5.2019

27.3.2019

Keinoja maaseudun elinvoimaan

Maaseudulla asumisen kustannukset ovat korkeat ja maatalouden kannattavuus heikko. Mitä teemme?

26.3.2019

Antti Rinne tyrmäsi jo itäradan?

Maanantain 25.3. Karjalaisessa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaa kantaa raideasioihin. Haastattelu on kylmää vettä Pohjois-Karjalalle.

26.3.2019

Saarikko ja Vehviläinen erikoissairaanhoidon työnjaosta: Lisää valtaa ja vastuuta alueille työnjaon toteuttamiseen ja palvelujen turvaamiseen

Vaativimpien leikkausten keskittäminen ja päivystystoiminnan välinen yhteys on aiheuttanut vakavaa huolta eri puolilla Suomea.

19.3.2019

Naisvaltaisille aloille arvostusta

Tiistaina vietetään Minna Canthin päivää ja tasa-arvon päivää. Kansainvälisesti Suomi onkin sukupuolten välisessä tasa-arvossa yksi kärkimaista.

12.3.2019

Maakuntapohja on paras Pohjois-Karjalalle

Maakunta-sote-uudistuksen kaatumisen myötä on syytä huomata, että perustuslakivaliokunnan antamat moitteet eivät kohdistuneet maakuntiin järjestäjänä, maakuntien määrään tai maakuntien moniin tehtäviin.

15.2.2019

Sote-uudistus auttaisi kuntatalouteen

Tällä viikolla julkistettiin ennakkotietoja kuntien viime vuoden tilinpäätöksistä. Kuntatalous heikentyi viime vuonna selvästi, kun vertailukohteena on edeltävä vuosi 2017, joka oli kuntien talouden kannalta ennätyksellisen hyvä.

12.2.2019

Alueellistamispolitiikka ja periaatteet 2020-luvulla -selvityshanke Alueellistamisesta paikkariippumattomaan työhön

Valtiosihteeri, työelämäprofessori Anna-Kaisa Ikonen ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina luovuttivat selvitysraporttinsa Valtio alueiden, alueet valtion voimavarana – alueellistamisesta paikkariippumattomaan työhön kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle tiistaina 12.2.2019.

8.2.2019

Vastikkeeton perustulo on utopiaa

On hienoa, että on käynnistynyt monipuolinen keskustelu sosiaaliturvasta, perusturvasta ja perustulosta. Sosiaaliturvajärjestelmämme on niin monimutkainen, että sitä ei voi uudistaa hetkessä eikä yhdellä tempulla.

7.2.2019

Kunnilla on iso rooli vanhustenhoidossa

Kunnat vastaavat Suomessa monista peruspalveluistamme. Viime viikkojen vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa on käyty paljon läpi yksityisten hoitokotien tilannetta sekä valtion ja kuntien vastuuta asiassa.

6.2.2019

Lisää henkilöstöä vanhusten hoitoon

Keskustelussa vanhusten hoidosta huomio on laitettava haavoittuvimmassa asemassa oleviin vanhuksiin. Heihin, jotka eivät itse pysty omia oikeuksiaan peräämään.

29.1.2019

Demokratian kunnianpalautus

On tärkeää, että kuntalaisten aktiivisuutta arvostetaan ja heillä on mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Kunta ei voi olla vain viranomainen ja palveluiden tuottaja. Kunnan on palattava juurilleen ja oltava ihmisten yhteisö, jossa yhteiset asiat kiinnostavat.

28.1.2019

Alueellistamisesta monipaikkaiseen työhön

Karjalaisen pääkirjoituksessa käsiteltiin 27.1. alueellistamista ja esitettiin mielipiteitä, joiden johdosta muutama kommentti.

22.1.2019

Vehviläinen pyytää ministeriöiltä arviota työtehtävien alueellistamisesta

Julkisen hallinnon kehittämisestä vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen pyytää ministeriöiltä hallinnonaloittain arviota niistä työtehtävistä, joita voitaisiin tulevalla vuosikymmenellä tehdä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Vehviläinen puhui tiistaina valtiovarainministeriön järjestämässä alueellistamisseminaarissa Lahdessa.

8.12.2018

Annoin tämän kauden viimeiset esitykseni eduskunnalle

Annan vielä neljä hallituksen esitystä ja yhden koko hallituksen selonteon eduskunnalle. Näillä näkymin ensi torstaina kyselytunnin jälkeen eduskunnassa on lähetekeskustelu kaikista esityksistäni.

17.11.2018

Liian pitkään kotona?

Ikäihmisten ja vanhusten turvallinen asuminen vaatii uutta ajattelua. Olemme toimineet liian hitaasti erilaisten yhteisöllisten asumismuotojen kehittämiseksi.

16.11.2018

Näkökulmia kuntien kiinteistöihin: Omistaa vai vuokrata? Yhdessä vai erikseen?

Kunnat ja kuntayhtymät omistavat rakennuksia noin 20 miljardin euron edestä. Tästä omaisuudesta huolehtiminen on veronmaksajien omaisuudesta huolehtimista ja kunnan tärkeä velvollisuus.

8.11.2018

Esiselvitys kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta käynnistyy

On välttämätöntä, että valtionosuusjärjestelmän toimivuutta arvioidaan aika ajoin. Valtiovarainministeriö on käynnistämässä esiselvityksen valtionosuusjärjestelmän kehittämiseksi.