Eduskuntaa moititaan aika ajoin jähmeäksi ja uudistuksiin kykenemättömäksi. Korona-aika kuitenkin kertoo, että tosipaikan tullen eduskunta pystyy nopeasti muuttamaan työskentelyään.

Eduskuntatyön turvaaminen viime kuukausina on tarkoittanut rajoituksia muun muassa edustajien määrään suuressa salissa, epävirallisten etä-kokousten sallimista valiokuntatyössä, kansanedustajille etä-työtä ilman poissaolomerkintöjä sekä talon sulkemista vierailta.

Eduskuntatyön varmistaminen on vaatinut luovia ja teknisesti uusia ratkaisuja. Syksyn viimeiset äänestykset suoritettiin maanantaina kannettaviin tietokoneisiin asennetuin edustajasovellutuksin ja suuren salin lehtereitä hyödyntäen. Näin mahdollistui, että kaikki edustajat pääsivät terveysturvallisesti äänestämään.

Eduskunnan lainsäädäntötyön pohja on perustuslaissa ja eduskunnan työjärjestyksessä. Olemme muuttaneet työjärjestystä väliaikaisesti siten, että jopa etä-äänestäminen olisi mahdollista, jos korona-tilanne menisi todella pahaksi eikä eduskunta voisi fyysisesti olla koolla.

Viime aikoina on saanut paljon huomiota perustuslakivaliokunnan työ ja eduskunnan rooli ministerivastuuasioissa. Vanha sanonta on, että ”niin on, miltä näyttää”. Mielestäni viime viikkoina oli piirteitä, missä politiikka ja juridiikka hetkittäin limittyivät. 

Puhemiehen ei kuulu tuomaroida yksittäisten edustajien, eduskuntaryhmien tai puolueiden toimintaa. Pidän kuitenkin hyvänä, että me kaikki edustajat kirkastamme itsellemme, ikään kuin kertausharjoituksena, perustuslakivaliokunnan roolin ja merkityksen. 

Puhemiehenä minulle on tärkeintä, että eduskunta toimii aina järjestäytyneesti ja uskottavasti.  

Uutiset korona-rokotuksista tuovat toivoa. Tautitilanteen kehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa. Valmiuslakiin turvautuminen olisi äärimmäinen keino. Mikäli siihen jouduttaisiin, on eduskunta kutsuttavissa koolle kahden päivän varoitusajalla istuntotauonkin aikana.

Nyt on jaksettava pitää turvavälejä ja maskeja sekä viettää aikaa oman perheen kanssa. Otetaan erityisesti vastuuta heistä, joilla ei ole ensimmäistäkään juttukaveria joulunpyhinä. Aina voi soittaa. Annetaan lähimmäisenrakkauden näkyä ja kuulua.

Kolumni on julkaistu 23.12.2020 Karjalaisessa ja Savon Sanomissa

23.12.2020