Sodalle Ukrainassa ei näy loppua. Venäjän kannalta huonosti menneet sotatoimet kiihdyttävät tilannetta Venäjällä. Viime viikolla Putin julisti osittaisen liikekannallepanon. Nyt seuraamme sekavasti käynnistynyttä värväysoperaatiota eri uutisvälineistä.

Suomella on yhteistä rajaa 1340 kilometriä Venäjän kanssa. Juuri nyt meidän tulee olla valppaina siinä, mitä Venäjällä tapahtuu ja mitä vaikutuksia Venäjän toimilla voi olla Suomeen. Olemme etuvartiossa. Kaikkeen pitää varautua.

Viisumitiukennukset on saatava pikaisesti voimaan. On tarkkaan harkittava ne syyt, joilla tässä tilanteessa sallitaan venäläisten pääsy Suomeen.  Emme voi hetkeksikään unohtaa, että Venäjä käy brutaalia hyökkäyssotaa, kiduttaa ja raiskaa siviilejä Ukrainassa. On parempi toimia tiukemman kuin löysemmän viisumilinjan mukaan. Tämä sota ei ole vain Putinin, vaan Venäjän.

Euroopan unioni on ollut kyvytön löytämään yhteistä tiukkaa viisumilinjaa. On hyvä huomata, että mitä etäämmälle Venäjästä mennään, sitä vähemmän viisumikysymykset EU-maiden kansalaisia ja politiikkoja kiinnostavat.

Oma kysymyksensä on, että miten Suomi suhtautuu armeijaa ja Ukrainan sotaa pakeneviin venäläismiehiin, jos he hakevat Suomesta turvapaikkaa. Suomella ei ole yleistä velvoitetta myöntää heille turvapaikkaa.  Asia voi ajankohtaistua nopeastikin, jos Venäjä asettaa sotaa vältteleville maastapoistumiskiellon.

Eduskunta hyväksyi kesällä rajalain muutoksen. Se antaa mahdollisuuden sulkea rajanylityspaikkojamme ja keskittää turvapaikan hakemisen yhteen fyysiseen paikkaan. Lain muutoksella Suomi varautui tilanteeseen, että rajanylityspaikoille tulisi suuressa määrin laittomia maahantulijoita.

Jo viime keväänä keskusteltiin raja-aidan rakentamisesta itärajalle estämään mahdollista laitonta maahantuloa. Tällä viikolla asiaan otti kantaa Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara. Rajavartiolaitoksen mukaan aitaa tulisi rakentaa noin 130-260 kilometrin pituudelle.

Aidan tarve on siinä, että se vähentäisi riippumattomuuttamme Venäjän rajavalvonnasta. Vuosikymmenien ajan itäraja piti Suomen ja Venäjän viranomaisten yhteistoimin. Nyt ja lähivuosina on turvallisempi luottaa Suomen omiin toimiin.

Kolumni on julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 28.9.2022