Savon Sanomien pääkirjoitus otti kantaa sunnuntaina 16.2. Itä-Suomen yhteiseen ponnistukseen itärataan. On välttämätöntä, että koko laaja Itä-Suomi -aina Kainuusta Uudenmaalle- on yhtenä joukkona viemässä itärataa eteenpäin. Kyseessä on niin iso hanke, että se ei vahingossa toteudu. Tarvitaan laajaa yhteistyötä ja sinnikästä edunvalvontaa asiassa.

Itäradan edistäminen ei kaipaa Itä-Suomen sisältä soraääniä tai keskinäistä pottuilua. Todettakoon selvällä suomen kielellä, että Keskusta kannattaa itärataa linjauksella Porvoo-Kouvola. Ensimmäisen kerran Keskustan eduskuntaryhmä otti kantaa itärataan loppukesällä 2018 Imatralla järjestetyssä kesäkokouksessaan. Sen jälkeen itärata on ollut järjestelmällisesti puolueemme tavoitteena ja edunvalvonnan kohteena.

Henkilökohtaisesti olen pyrkinyt kaikissa käänteissä, sekä vielä viime kaudella ministerinä toimiessani että nyt Savo-Karjalan kansanedustajana, edistämään itärataa. Kaikki taustatyö ei näy eikä jokaisesta asiaa edistävästä toimesta ole mielekästä tiedotteita laatia.

Yhdyn niihin näkemyksiin, että on laajan Itä-Suomen kannalta omituista, että edes selvitetään muita ratalinjauksia kuin Porvoo-Kouvola. Jokainen Suomen karttaa katsova ymmärtää, että tällä linjauksella saadaan irti paras hyöty kalliista investoinnista.

Jo aikanaan pääministeri Lipponen sanoi, että ”Itä-Suomi alkaa Pasilasta”. Nyt on aika kytkeä laaja Itä-Suomi raiteiltaan nykyistä paremmin Helsinki-Vantaan lentokenttään ja pääkaupunkiseutuun. Itärata on tulevaisuusinvestointi ja sen toteuttaminen vie vuosia. Matkalla kohti itärataa on peruskorjausta tehtävä pikaisesti sekä Savon radalle että Karjalan radalle.

Savokarjalaisena kansanedustajana pidän itärataa erinomaisena yhteisenä hankkeena myös siksi, että se yhdistää alueemme kansanedustajien yhteisen tahdon. Emme ole tässä keskenämme edunvalvontaristiriidassa Savon rata vai Karjalan rata, vaan molemmat voittavat. Saavutettavuus ja toimivat liikenneyhteydet on ratkaisevaa koko alueemme kehityksen kannalta. Tästä ei liene olemassa epäselvyyttä.

Mielipidekirjoitus Savon Sanomissa 22.2.2020