Olen jättänyt kirjallisen kysymyksen liittyen marjanpoimijoiden kausityölupiin. Kysymyksessä perätään, ”miten riittävä työvoiman saatavuus marjatiloille turvataan ja miten poimijoiden kausityölupiin liittyvät ongelmat, kuten tilalta toiselle siirtyminen, aiotaan ratkaista.”

Marjanviljelijät ovat huolestuneita byrokratiasta, joka liittyy työtekijöiden saatavuuteen. He tarvitsevat ulkomaista työvoimaa, mutta kankeaksi koettu kausityölaki hankaloittaa työvoiman saatavuutta ja tilalta toiselle siirtymistä.

Seuraavan kesän marjakautta ei pysty ennustamaan talvella. Hyvissä ajoin etukäteen olisi kuitenkin jo etsittävä työvoima tulevalle kesäkaudelle. Jopa muutama viikko ennen poimintakauden alkua voi esimerkiksi halla tuhota sadon.

Tuollaisessa tilanteessa tilalta toiselle siirtyminen tulisi olla helpompaa. Jos työntekijä ei ole ensimmäistä kausityölupaa hakiessaan kirjannut kaikkia työnantajia hakemuslomakkeelle, hän joutuu hakemaan uutta kausityötodistusta. Se on paitsi kallista myös usein hidasta. Marjasesongin ollessa käynnissä pitäisi prosessien olla sujuvia. Nyt olisi oikea aika muuttaa säädöksiä, niin parannukset ehtisivät voimaan ensi kesän marjasesonkia helpottamaan.