Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyy tällä viikolla. Luvassa on työntäyteinen syksy. 

Hallitukselle ja eduskunnalle on syntynyt ”lainsäädäntövelkaa” koronan vuoksi. Hallitukselta jäi antamatta viime keväänä noin 50 esitystä eduskunnalle. Toisaalta eduskunta käsitteli kiireellisinä suunnilleen saman verran koronaan liittyviä esityksiä. 

Eduskunta linjasi keväällä, että se keskittyy korona-asioihin. Tämä viestittiin myös hallitukselle. Lainsäädäntövelan syntyminen ei siis ole hallituksen tai eduskunnan vika, vaan syy on korona-olosuhteet. 

Eduskunnankin työssä pätee vanha viisaus: minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Eduskunnan työlista koostuu pääasiassa hallituksen esityksistä. Hallitus on päättänyt antaa peräti 168 esitystä syyskaudella eduskunnalle. Iso osa näistä liittyy valtion ensi vuoden budjettiin. 

On nähtävissä eräitä isoja teemoja, jotka varmasti näkyvät syksyn eduskuntatyössä ja sen näkyvimmässä ikkunassa kansalaisille eli suuren salin keskusteluissa. Merkittäviä asioita ovat muun muassa EU:n elpymisrahasto sekä Suomen talous ja työllisyys. On myös selvää, että kevään 2021 kuntavaalit lämmittävät eduskunnan ilmapiiriä.

Korona rajoittaa yhä vahvasti eduskunnan toimintaa ja työtapoja. Etätyö on laajasti käytössä eikä taloon oteta vierasryhmiä. 

Yksittäisten edustajien työlle korona on tuonut uudet kuviot. Omassa vaalipiirissä tapaamiset ja tilaisuudet ovat jääneet viime kuukausina vähemmälle ja eduskunnassa on eletty päivä ja viikko kerrallaan. Tärkeät sidosryhmä- ja asiantuntijatapaamiset ovat siirtyneet lähinnä etäpalavereiksi. 

Puolueille ja eduskuntaryhmille erityisesti eduskunnan suurta salia koskevat rajoitukset ovat olleet hankalia.  On luonnollista, että etenkin oppositioryhmät haluavat salin kautta enemmän näkyvyyttä toiminnalleen. Uskon myös kansalaisten mieluusti näkevän enemmän edustajia esimerkiksi kyselytunneilla. 

Pidän arvokkaana, että kaikki eduskuntaryhmät yhdessä pohtivat näinä päivinä, miten edustajien osallistumista salikeskusteluihin voidaan parantaa vaarantamatta edustajien terveyttä.

Puhemiehenä annan kaiken tukeni yhteisille linjauksille. Eduskunnan on oltava poliittisen keskustelun tärkein areena koronasta huolimatta.

Kolumni on julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 2.9.2020