Muutin kotikaupungissani Joensuussa lokakuun lopulla vuonna 1938 rakennettuun kivitaloon. Talo tunnetaan nimellä Tsokkisen talo. 

Muutettuani uuteen kotiin sain kuulla, että talvisodan käynnistyttyä uutuuden loistossaan ollut jyhkeä kivitalo oli saanut osansa venäläisten pommituksista. Historiatieto kertoo, että talon kaksi huoneistoa oli kärsinyt ankarat vahingot. Nyt talvisodan syttymisen 80-vuotispäivän aikoina tieto talon dramaattisista hetkistä on mielessä.

Kotini rauhassa voin kiitollisena todeta, että minun ei tarvitse tuntea pelkoa pommikoneen äänestä tai siitä, että varusmiespalveluksessa olevalle pojalleni tulisi nyt lähtö puolustamaan isänmaata.

Itsenäisyyspäivä herkistää meitä kaikkia muistamaan itsenäisyyden ja rauhan arvon. Vaikka vanhemmat sukupolvet siirtyvät tuonilmaisiin ja uusia, sodan kokemattomia sukupolvia syntyy, maamme itsenäisyyden arvo ei himmene.

Voimme itsenäisyyspäivänä kunnioittavin juhlamenoin osoittaa kiitollisuutemme heille kaikille, jotka puolustivat isänmaatamme sotatoimialueilla, muissa puolustustehtävissä ja kotirintamalla. Myötätuntoiset ajatukseni saavat myös sotalesket ja sotaorvot. Vuosikymmenen jo vaihtuessa pian 2020-luvulle, emme voi ymmärtää millaista fyysistä kipua, henkisiä kärsimyksiä ja aineellista puutetta sota aiheutti sodassa olleille ja heidän perheilleen. Evakkoperheiden tilanne oli erityisen raastava.

Yhteiskuntamme ei ole ollut järin nopea huomioimaan kunniakansalaistemme asemaa. Talvisodan syttymistäkin alettiin muistaa vasta 30 vuotta sitten.

Sotiemme veteraanien palveluiden ja etuisuuksien parantamisessa on ollut korjattavaa vielä aivan viime vuosina ja on edelleenkin. Nyt keskuudessamme on enää noin 8000 iäkästä sotiemme veteraania.

Pidän oikeana, että eduskunnassa veteraanien asia on yhteinen, puoluerajat ylittävä asia. Tätä kuvastaa se, että viimeisimmät parannukset sotiemme veteraanien kotipalveluiden parantamiseen ja rintamalisän nostoon on tehty kaikkien eduskuntaryhmien yhteisillä, yksimielisillä lakialoitteilla.

Kuluneella viikolla on eduskunnan käsittelyssä ollut juuri eduskuntaryhmien aloite rintamalisän korottamisesta nykyisestä 50 eurosta 125 euroon kuukaudessa. Teimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lakialoitteesta mietinnön torstain kokouksessa ja eduskunnan suuri sali hyväksyy mietinnön ensi viikolla. Korotettu rintamalisä tulee voimaan 1.4.2020.  Itsenäisyys ei ole puoluepoliittinen kysymys. Se on paljon, paljon enemmän. Se on kiitollisuutta, tunnetta, tahtoa ja yhteistä vakaumusta. Se on esimerkiksi sitä, että sydänalasta kouraisee, kun kuulee radiosta ”Oi, kallis Suomenmaa”. Hyvää itsenäisyyspäivää lukijat!

Kirjoitan viikoittain sosiaali- ja terveysaiheisia blogeja. Voit seurata niitä Uuden Suomen blogeista, kotisivuiltani anuvehvilainen.fi sekä sosiaalisesta mediasta.