Voiko perheemme matkustaa parin viikon päästä Pohjois-Italiaan lomalle? Voiko oireeton ihminen tartuttaa muita? Mikähän on todennäköisyys, että sairastun koronaan täällä kotikulmillani Joensuussa? Olen töissä yrityksessä, jolla on paljon vientiä Kiinaan, mitähän korona tarkoittaa yrityksemme kannalta?
Arvelen, että tämäntyyppisiä kysymyksiä liikkuu suomalaisten mielissä. Tämä on luonnollista, sillä emme tiedä vielä koronasta kaikkea eikä siihen ole olemassa toistaiseksi rokotetta tai täsmälääkettä. Aina uusi virus ja sairaus askarruttaa enemmän kuin jo tunnetut.
Pelko ja epävarmuus ovat inhimillisiä tunteita suhtautumisessa uuteen ja outoon. Paras lääke niitä vastaan on avoin ja asiapitoinen viestintä.
Pelon ja epävarmuuden hälventämiseksi olikin tärkeää, että hallitus ja pääministeri tiedottivat tällä viikolla Suomen varautumisesta koronavirukseen. Myös johtamani eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli torstaina kokouksessaan asiantuntijoita. Varmistuimme siitä, että terveydenhuollon viranomaiset ovat varautuneet hyvin tilanteeseen ja toimintatavat ovat selkeät tartuntaepäilyissä.
On tärkeää tietää, että sairaanhoitopiireissä ja kunnissa on varauduttu mahdollisiin uusiin tartuntatapauksiin ja koronatilanteen pahenemiseen. Varautumisen merkitystä tällaisen uuden viruksen osalta ei voi liioitella.
Valmiustoiminnan rinnalla on olennaista, että kansalaisilla on ajantasaista ja oikeaa tietoa tilanteesta. Avoin ja asiantunteva viestintä lisää ihmisten luottamusta viranomaisiin. Pidän tärkeänä, että tiedotusta kansalaisille ei hoideta vain eri tahojen nettisivujen kautta, vaan saatavilla on tietoa niin sanomalehdissä, radiossa ja televisiossa. Erityinen tukipuhelin voisi olla hyvä ratkaisu ihmisten informointivälineenä.
Viranomaiset ovat varautumisen etujoukkoja. Päättäjilläkin on myös roolinsa. Poliitikkojen tehtävä on vahvistaa luottamusta siihen, että asiat ovat hallinnassa ja ihmisten arki sujuu. Uhkia ei pidä liioitella, mutta silmiä ei pidä myöskään sulkea.
Koronaviruksen vaikutukset ovat laajemmat kuin pelkästään kansanterveydelliset. Vaikutukset maailmankauppaan ovat olleet jo isoja.
Koronalla voi olla ennakoitua isommat vaikutukset myös suomalaisyrityksiin ja talouteemme. Lapin matkailun tiedetään jo nyt kärsineen koronan vuoksi.
Lopuksi tiivistän: Suomessa koronan aiheuttamaan tautiin sairastumisen riski on pieni. Meillä jokaisella on suurempi riski sairastua kausi-influenssaan. Huolehditaan siis, että pesemme ahkerasti käsiämme ja emme yski toisia kohti.
Kirjoitan viikoittain sosiaali- ja terveysaiheisia blogeja. Voit seurata niitä Uuden Suomen blogeista, kotisivuiltani anuvehvilainen.fi sekä sosiaalisesta mediasta