Hyvät ukrainalaiset ystävät, hyvät suomalaiset!

Venäjän julma hyökkäyssota on saattanut meidät yhteen tänään äitienpäivänä 2022 tänne Joensuun torille. Meitä äitejä on tänään täällä paljon. Sydämemme ja sielumme ovat nyt Ukrainassa. 

Me suomalaiset haluamme antaa tukemme ja ajatuksemme Ukrainan vapauden puolesta taisteleville sotilaillenne ja kaikille kansalaisillenne, jotka heräsivät tänäkin aamua täysin epäinhimillisissä oloissa kotimaassanne Ukrainassa. Erityisesti lasten, naisten, vanhusten ja haavoittuvassa olevien ihmisten hätä koskettaa meitä syvästi.  

Venäjän toimet Ukrainassa ovat laittomia ja täysin vastoin kansainvälistä oikeutta. Venäjän julmat teot maassanne on saatettava kansainvälisen rikostuomioistuimen perusteellisen tutkintaan ja syylliset saatava teoistaan vastuuseen.

Presidentti Zelenskyien puhe tasan kuukausi sitten Suomen eduskunnalle oli suora ja koskettava. Hän pyysi oikeutetusti Suomelta lisää apua ja tukea, myös aseellista apua. 

Meidän suomalaisten on syytä pitää koko ajan mielessä, että ukrainalaiset eivät taistele vain Ukrainan vapauden puolesta, vaan koko Euroopan, myös Suomen, turvallisuuden puolesta. Zelenskyien puhe kansanedustajille sisälsi myös toivon ja tulevaisuuden näkökulman, sillä hän puhui jo Ukrainan jälleenrakennuksesta ja pyysi Suomea mukaan siihen. 

Hyvät kuulijat, vaikka Ukrainan tilanne kouraisee meitä jokaista nyt syvältä, me emme saa menettää uskoa tulevaisuuteen. Aina on toivoa. Toivo on mahdollisuuksia, mahdollisuuksia johonkin uuteen, mahdollisuuksia hyvään. Myös Ukrainassa.    

Näillä sanoin tervehdin teitä hyvät ukrainalaiset ystävät! Slava Ukraini!