Joensuun uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään ensimmäiseen kokoukseensa. Myös itse aloitan työn ”uusvanhana” valtuutettuna. Olin aiemmin valtuutettuna viisi kautta vuosina 1992-2012 ja viimeiset kaksi kautta olen keskittynyt eduskunnan ja valtioneuvoston tehtäviin.

Pidän tärkeänä, että myös kansanedustajia on mukana kuntapolitiikassa. On kuitenkin jokaisen edustajan henkilökohtaisesti arvioitava, miten paljon valtuustotyön lisäksi ottaa muita tehtäviä. Itse suhtaudun pidättyväisesti muihin kunnallisiin luottamustehtäviin, varsinkin nyt kun olen puhemiehenä.

Valtuustokollegoita olen tosin varoittanut eräästä asiasta: kun en eduskunnassa voi nyt käyttää normaaliin tapaan puheenvuoroja, mahdollisesti kompensoin tätä valtuuston kokouksissa. Lupaan kuitenkin olla pitkittämättä kokouksia.

Kaikissa kunnissa tehdään valtuustokauden alussa uudet strategiat. Joensuussakin työ on aloitettu valtuutetuille osoitetulla ennakkotehtävällä. Kotitehtävässä piti muun muassa arvioida kaupungin tulevaisuuden kannalta keskeisiä ulkoisia tekijöitä, uhkia tai muita toimintaympäristötekijöitä. Aikahorisontti oli vuodessa 2030.

Pohdinnan jälkeen nostin tärkeimmiksi isoiksi ulkopuolisiksi asioiksi turvallisuuden, talouden ja väestökehityksen. Turvallisuudella tarkoitan mm. Venäjän ja lähialueidemme kehitystä, kyberturvallisuutta, mahdollisia muuttovirtoja sekä sisäistä turvallisuutta. Taloudella viittaisin niin kotimaan kuin EU-alueen talouden kehitykseen. Suomen väestökehityksen rinnalle nostin maan sisäiset muuttovirrat. On mielenkiintoista nähdä miten 58 muuta joensuulaisvaltuutettua hahmottaa ulkoisen ympäristömme tärkeitä muutostekijöitä.

Pidän onnistuneena, että valtuutettuja haastetaan “aivojumppaan” Joensuun tulevaisuuden puolesta tosissaan. Mielestäni uudessa strategiassa pitää näkyä valtuuston yhteinen tahto ja visio. Ei pidä rakennella höttötulevaisuutta ilman realismia, mutta rohkea uudistustahto ja hullutkin ideat ovat välttämättömiä. Se ei pelaa, joka pelkää. Joensuussa ei pidä pelätä tulevaisuutta.

Tällaisella otteella lähden valtuustotyöhön mukaan.