Blogi 8.2.2019
On hienoa, että on käynnistynyt monipuolinen keskustelu sosiaaliturvasta, perusturvasta ja perustulosta. Sosiaaliturvajärjestelmämme on niin monimutkainen, että sitä ei voi uudistaa hetkessä eikä yhdellä tempulla.
Mitä Keskusta esittää? Puolueemme esittämä kannustava perustulo koostuu kolmesta elementistä. Ensinnäkin nykyiset pienimmät perusturvaetuudet, mukaan lukien toimeentulotuen perusosa, yhdistetään yhdeksi perusturvaksi.
Toisekseen ratkaisisimme perusturvan ja työtulojen yhteensovituksen etuuden käänteisellä tuloverolla. Näin perusturvan päälle hankituista lisätuloista jäisi ihmiselle itselleen aina kohtuullinen määrä tuloja käteen.
Kolmas elementti on työllistymistä tukevien palveluiden uudistaminen yhden luukun ratkaisulla. Se tarkoittaa sitä, että ihminen pääsisi itse nykyistä nemmän vaikuttamaan itselleen sopivien mm. työllistymis- ja koulutuspalveluiden sisältöön.
Mallimme idea on, että perusturvan saajien tulee olla työelämän käytettävissä. On minulle ja Keskustalle täysin selvää, että terve työikäinen ihminen osallistuu työelämään, jos työtä vain on tarjolla.
En kannata vastikkeetonta klassista perustuloa, joka kuuluisi aukottomasti ja vastikkeetta jokaiselle kansalaiselle. Tällainen perustulo ei ole realismia. Yksi suomalaisen perustuloajattelun suomalaisista konkareista on Osmo Soininvaara. Myös hän on viisaasti todennut blogissaan, että vastikkeettomuus liittyy perustuloideologiaan, mutta ei se liity mitenkään loogisesti itse malliin.
Keskustan perustulomallin vahvuus on siinä, että siinä on realismia ja se on toteutettavissa käytännössä.
Tänään julkistettiin hallituksen perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia. Kokeilu osoittaa, että pelkkä rahallinen kannustin ei yksinään riitä. Varsinkin pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat työllistykseen myös palveluita.
Keskustan esityksessä palvelut kootaan yhdelle luukulle. Jokainen palveluita tarvitseva saa omavirkailijan, jonka tehtävä on auttaa kulkemaan palvelupolulla. On kehitettävä tuen malleja, jotka eivät ole pelkkää työn välittämistä. Tarjolla on oltava kokonaisvaltaisesti palveluita siihen, miten ihminen parantaa hyvinvointia- ja terveyttään, nostaa työkykyään ja lisää osaamistaan sellaiseksi, että hän voi työllistyä. Kyse on jatkuvan oppimisen mahdollistavista palveluista.
Hallituksen satunnaisotantaan perustunut perustulokokeilu on ollut rohkea askel niin kokeilutoiminnan näkökulmasta kuin itse aiheen eli perustulon osalta. Kokeilutoimintaa on jatkettava mittavaa sosiaaliturvauudistusta tehtäessä.
Vuoden päästä kansallinen tulorekisteri laajenee sisältämään myös ihmisten saamat sosiaalietuudet ja eläketulot. Käyttäen alustana kuluneella vaalikaudella rakennettua kansallista tulorekisteriä, voidaan seuraavaksi toteuttaa kokeilu, jossa on mukana myös veroelementti eli käänteisen tuloveron kokeilu.