Lämmin kiitos äänestäjilleni.
Koen vastuun painavan ja sitoudun kovaan työhön vaalipiirimme ihmisten hyväksi.

Keskusta menetti 18 edustajan paikkaa vaaleissa. Meidän on puolueessa huolellisesti arvioitava tappion syitä ja samalla analysoitava, mitä Suomen poliittisessa kentässä on tapahtunut ja tapahtumassa.

Paluuta vanhaan kolmen suuren puolueen aikaan ei taida enää olla. Meillä on nyt viisi keskisuurta puoluetta, joiden kannatukset sahailevat melko lähellä toisiaan.

Keskustan on oltava rehellinen itselleen, mutta samaan aikaan valmistella tie uuteen. Keskusta ei voi olla sekatavarakauppa kaikille. Meidän on kirkastettava itsellemme ja suomalaisille se, mikä on meidän syvintä ydintä ja mikä erottaa meidät muista puolueista.

Alueellisesti keskittyvässä ja yksilökeskeisessä yhteiskunnassa Keskusta voi olla vahva voima, joka panee hanttiin keskittämiselle ja puolustaa yhteisöllisyyttä ja huolenpitoa kaikista. Keskustan on oltava mieluummin toivon kuin ein puolue.

Keskusta on nyt Säätytalolla hallitusneuvotteluissa. Miten tämä on mahdollista? Itsekin ajattelin vaalien jälkeen, että tietysti menemme oppositioon. Hallitustunnustelijan kysymyksiin Keskusta vastasi varsin tiukasti asettaen kymmenen kynnyskysymystä hallitukseen menolle.

Linjasimme muun muassa, että ”Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.” Tärkeää meille on sitoutuminen 75 %:n työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.

Jätimme vastaukset hallitustunnustelijalle juuri ennen vappua. Totesimme, että oppositioon meno on todennäköisä. Viimeisen kahden viikon aikana on tapahtunut monta käännettä. Olemme nyt yllätyksekseni mukana neuvotteluissa. Neuvottelut ovat alkuvaiheessa. Moni asia, kuten hallituskauden talousraami, on vielä auki. Keskustan neuvottelijoiden, joihin itsekin kuulun, on syytä pitää tarkasti mielessään itse asettamamme kynnyskysymykset. Ne ovat vakavalla mielellä asetettu.

Kolumni on julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 15.5.2019